Den første lørdag i januar er det 10 år siden at Åstrup Fitness åbnede dørene som fælles foreningsfitness med både hold, cykling og styrketræning og ca. 15 år siden, at de første aktiviteter med hold og cykling begyndte.

Åstrup Fitness har lige fra starten været en stor succes med sine billige priser og lyse lokaler med plads til alle – på alle niveauer.

Der er styrketræning med plads til alle – lige fra selvtrænende seniorer om formiddagen over forældre til børn i Åstrup IFs mange andre afdelinger til unge studerende, der har behov for at brænde noget krudt af. Der er desuden indoor cykling og holdtræning. Faktisk er holdtræningen, der har fokus på dancefitness noget af det Åstrup Fitness især er kendt for. Succesen skyldes til stor del de mange frivillige instruktører, medhjælpere og ledere – og ikke mindst en ildsjæl i form af formand Maria Zelina Storborg.

Eventyret om Åstrup Fitness
Der var engang – for omkring 15 år siden – to fitness instruktører, der manglede et lokale til at placere deres spinningcykler og til at lave holdtræning. Og i Åstrup lå der en idrætshal med 2 ledige lokaler på første sal. Således kom et godt samarbejde op at køre. I Åstrup Fritidscenter begyndte der dermed at være spinninghold i den ene ende af førstesalen og holdtræning i den anden. Det var i små lokaler med skrå vægge og ikke plads til ret mange.
Men ret hurtigt samlede der sig en god gruppe mennesker, der nød at træne sammen. Der kom også flere instruktører og nye aktiviteter til, bl.a. Zumba Fitness. Efter nogle år blev det besluttet at købe brugt styrketræningsudstyr fra et nedlagt fitnesscenter. Nu kunne spinning og holdtræning slå sig sammen, og med den nye mulighed for styrketræning blev Åstrup Fitness oprettet som en afdeling under Åstrup IF.


For at kunne drive det nye foreningsbaserede fitness var det nødvendigt med en gruppe frivillige, der ville bruge deres tid og evner på det. Blandt de instruktører, der allerede var tilknyttet holdtræning, fandt man Maria Zelina Storborg, der også med stor succes havde fået Zumba Fitness på holdtræningsprogrammet. Hun havde allerede stor erfaring med både markedsføring, IT og administration. Således blev Maria Zelina i efteråret 2013 valgt til udvalgsformand for det samlede Åstrup Fitness, og der blev fundet en gruppe hjælpere og et fitness-udvalg med frivillige med interesse for både spinning, holdtræning, styrketræning, seniortræning m.v. Der blev indkøbt nyt EDB system til hele idrætsforeningen.


Således kunne den nye forening Åstrup Fitness slå dørene op i først i januar 2014. Åstrup Fitness startede i lokalerne på første sal oven på Åstrup Hallen med styrketræningsfaciliteterne placeret mellem det lille holdtræningslokale og det lille spinningslokale. Der gik dog ikke ret mange år før der blev råd til – med lån fra kommunen og støtte fra idrætsforeningen – at bygge nye lokaler til Åstrup Fitness. Åstrup Fritidscenter blev udvidet mellem hallen og parkeringspladsen med lækkert cykellokale, stor multisal til holdtræning m.v. og et stort styrkerum. I efteråret for 8 år siden kunne der således være indvielse af Åstrup Fitness’ nye lokaler, så nu fik både cykling, hold- og styrketræning rigtig gode forhold og lækre lyse lokaler.


Det var dog med noget rysten i bukserne, at foreningen havde foretaget denne satsning, men heldigvis var der i løbet af få uger medlemmer nok til, at det kunne løbe rundt. Afdelingen voksede og voksede, der kom mange medlemmer og også løbende nye instruktører til. Instruktørerne tog rundt i hele landet – og indimellem til udlandet – for at få inspiration og nye uddannelser. Åstrup Fitness blev udover de lækre lyse lokaler og den gode pris, der skyldes at instruktører og ledere alle arbejder frivilligt, kendt for at være områdets midtpunkt for Zumba og andre typer af dancefitness.


Formand Maria Zelina, der havde erfaring med at arrangere events og kurser, fik dog den idé, at vi lige så godt kunne få folk til at komme til os i Grenå, som vi kunne køre flere timer for at få inspiration og kurser andre steder.
Det største første store event var med den professionelle danser Michael Olesen, som både underviste en workshop målrettet instruktører, en større masterclass for alle og holdte foredrag samme aften. Det viste sig at være en fantastisk dag og en stor succes. Den førte til mange flere events de kommende år og et rigtig givtigt samarbejde mellem formanden og danseren. Mange andre events, kurser og uddannelser kom til Grenå. Spændende fitness instruktører og undervisere fra så langt væk som Australien og Belgien kom til lille Grenå for at undervise i lokalerne i Åstrup Fitness. Der er blevet uddannet fitness instruktører, Zumba instruktører, Crossdance instruktører og flere uddannelser er allerede planlagt bl.a. Power by CD og fitnessvejleder.


Som i ethvert eventyr, så opstod der en krise. Den her krise hed Corona. I starten af 2020 havde Åstrup Fitness over 700 medlemmer og propfyldte hold, og tilhørte dermed gruppen af de største forenings- baserede fitnesscentre i Danmark. Men så lukkede alt ned! Dog var der stadig var et par hundrede af de mest trofaste medlemmer, som ønskede at støtte foreningen under hele nedlukningen, hvilket fortæller lidt om den foreningsånd og taknemmelighed, der opleves blandt medlemmerne.


Efter genåbningen startede det store arbejde med at få folk tilbage i fitness- og foreningslivet. Det tog lang tid og krævede mange kræfter. Der var holdtræning udenfor, træning indenfor med stor afstand, styrketræning med forhåndsbooking og mange andre mange ændringer og justeringer i forhold til forholdsregler m.v. Men til sidst lykkedes det at komme tilbage til en normal hverdag og Åstrup Fitness er netop ved at nå de 700 medlemmer igen – dertil kommer samarbejde med Falck, Ung Norddjurs og andre organisationer, der køber fitness adgang hos Åstrup Fitness.


Åstrup Fitness’ 10-års fødselsdag (og 15 år med holdtræning og cykling) fejres med et brag af en fest lørdag 6. januar 2024 fra kl. 10 – 16. Kom og prøv de forskellige typer sjov holdtræning og indoor cykling eller styrkefaciliteterne. Mød vores ildsjæle af frivillige instruktører, der gør det hele muligt. Åstrup Fitness indbyder, som det hører sig til på en 10-års fødselsdag, på kagemand, boller, mini-sliders og lidt koldt til ganen. Kom og se de lækre, lyse lokaler fyldt med aktiviteter – og udnyt muligheden for at deltage i en kæmpe dansefest anført af netop den professionelle danser Michael Olesen, formand Maria Zelina Storborg og deres fantastiske meddanser Glenn Rasmussen.


Alle de frivillige fejres også denne dag. Efter en dag med open gym og masser af aktiviteter, vil de frivillige instruktører, medhjælpere og ledere blive takket for det store arbejde med en fælles middag og en lille surprise.